Jesteś tutaj: ZSEM.EDU.PL Projekt szwajcarsko-polski KIK/34

W Elektryku - o zdrowym żywieniu, aktywności  ruchowej i bezpiecznych wakacjach 
Dbajmy o zdrowie nie dlatego, że jest ważne, ale dlatego że bez niego wszystko inne jest nieważne!
Nasza szkoła w tym roku szkolnym  realizuje Szwajcarsko-Polski KIK/34 „Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym
poprzez edukację młodzieży w zakresie żywienia i aktywności fizycznej”
Podstawowym celem Projektu KIK/34, realizowanego w latach 2011-2017 na terenie całego kraju, jest promocja zdrowego stylu życia, w tym zapobieganie otyłości i nadwadze oraz innym chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie prozdrowotnej zmiany żywienia i zwiększenia poziomu aktywności fizycznej. Głównym realizatorem Projektu jest Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, a partnerami: Akademia Wychowania Fizycznego w Warszawie, Instytut Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka, Polskie Towarzystwo Dietetyki. Projekt ten, współfinansowany przez Rząd Szwajcarii, to jedno z pierwszych przedsięwzięć tego typu realizowanych w Polsce, jest także objęty patronatem Minister Edukacji Narodowej Pani Krystyny Szumilas.
 
W ramach programu odbyło się wiele imprez promujących zdrowe żywienie i aktywność fizyczną .

W dniu 18 czerwca odbyło się kolejne spotkanie tym razem gościliśmy panią dietetyk Elżbietę Repel  - nauczycielkę z Zespołu Szkół w Nawojowej wraz z uczennicami z klasy – technik żywienia .
 Głównym celem spotkania była promocja zdrowego stylu i sposobu odżywiania się .
Uczniowie dowiedzieli się o 10 zasadach zdrowego żywienia , mogli także sprawdzić swój wskaźnik BMI – który  sprawnie obliczały dziewczyny ważąc i mierząc naszych uczniów.

Jeść aby żyć, czy żyć aby jeść?
Oczywiście, jak każdy z nas wie zdrowe żywienie i ruch to podstawa dobrego samopoczucia oraz prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ale czy w dzisiejszych czasach łatwo jest Nam dbać o zdrowie? Prawdopodobnie odpowiedź brzmi nie, ale może warto zastanowić się nad kilkoma ważnymi zasadami, który KAŻDY w swoim życiu powinien przestrzegać i wprowadzić je do własnego życia.
Najpierw warto wspomnieć co tak naprawdę daje nam podstawę zdrowego trybu życia? Oczywiście jest to odżywianie i ruch fizyczny.


10 zasad zdrowego żywienia 
1.Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie.
2.Bądź codziennie aktywny fizycznie – ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę.
3.Źródłem energii w twojej diecie powinny być głównie produkty znajdujące się w podstawie (na dole) piramidy.
4.Spożywaj codziennie przynajmniej 3–4 porcje mleka lub produktów mlecznych, takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery.
5.Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy – mięso, ryby, jaja. Uwzględniaj też nasiona roślin strączkowych.
6.Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce.
7.Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych.
8.Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów.
9.Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę.
10.Pij codziennie odpowiednią ilość wody.
 

Bardzo ważna jest też aktywność fizyczna, która zawsze łączy się z bezpieczeństwem w górach, nad woda , na drodze , wszędzie! Bądź codziennie aktywny fizycznie – ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę.  Pamiętaj RUCH TO ZDROWIE!

Właśnie o bezpieczeństwie opowiadał Maciek Więcek – Ratownik GOPR który przekazał bardzo cenne zasady bezpiecznego wędrowania , po górach , zachowania się w górach , nad wodą , bezpiecznego spędzania wolnego czasu , uczniowie dowiedzieli się jak przygotować się do wędrówki po górach , co ze sobą  zabrać , jak  bezpiecznie wędrować. Jak wezwać pomoc GOPR , oraz  poznali podstawowe zasady udzielania pierwszej pomocy.
Były to cenne uwagi zwłaszcza przed zbliżającymi się wakacjami.
Największa atrakcją była też degustacja owoców i warzyw , wszyscy uczestnicy ..zostali poczęstowani owocami i warzywami . Były jabłka , brzoskwinie , truskawki , sałata , rzodkiewka , marchewka , pomidory i oczywiście woda mineralna .
Mamy nadzieję, ze nadchodzące wakacje młodzież  spędzi aktywnie, bezpiecznie odżywiając się zdrowo czego wszystkim uczniom życzymy.

Realizator programu : Ewa Bereś , Laura Wontorczyk